Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Інформаційно-ресурсний центр Віртуальні виставки Майбутньому юристу

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Інформаційно-ресурсний центр - Віртуальні виставки

Цикл виставок «Я — професіонал»


«Юрист — це лоцман, який вміє пливти між рифами законів».
Георгій Александров



Друже!

Якщо ти вирішив обрати професію юриста, хочеш знати право, служити праву і захищати право, то ця виставка саме для тебе.

Давньогрецькою богинею права і законного порядку була Феміда, а її дочкою була богиня справедливості Діке. Саме у присутності цих двох богинь Зевс вершив правосуддя. Головні атрибути Феміди — меч і терези. Саме Феміда з її атрибутами і стала емблемою судових і правоохоронних органів. Але у Феміди на очах не було пов'язки і вона спостерігала, щоб не кривдили безвинних. Очі “зав'язали” своїй богині Юстиції, в образі якої були втілені одночасно і право, і справедливість, римляни. Юстиція — одягнена в мантію жінка, яка тримає в лівій руці терези (символ міри і справедливості, якими зважує провину і невинність), а в правій — символ духовної сили і покарання двогострий меч, бо закон не лише карає, але й попереджає. Юстиція тримає меч лезом догори, що передбачає виконання волі небес, вищу справедливість і готовність її здійснити. Навіть рука богині, яка тримає символи правосуддя, має значення: терези у лівій руці, бо вона поєднана із серцем, а меч у правій — на боці “правого діла”. Мантія — ритуальний одяг, що відповідає характеру дій судді та має допомогти перейти у відповідний духовний стан. Пов'язка символізує безпристрасність і неупередженість судді, який має брати до уваги лише факти і аргументи і не зважати на соціальне та майнове становище підсудних.

Професія юриста по праву вважається однією з найдревніших і найшановніших. Мета професії юриста — встановлення справедливості, тому бути юристом — це величезна відповідальність. Для нашої країни ця професія надзвичайно важлива, адже у цей час, коли відбувається процес розбудови правової держави в Україні, в першу чергу на правників покладаються надії та завдання утвердження принципу верховенства права, вдосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури українців.

Книжкова виставка “Майбутньому юристу” підготовлена в рамках бібліотечної програми сприяння правовому вихованню молоді ”Право і ми” і містить видання, які ти можеш знайти у фонді Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва.


Адміністративне право : навч. посіб. / О. І. Остапенко, З. Р. Крись, М. В. Ковалів, Р.-В. В. Кісіль. — 2-ге вид. — К. : Правова єдність, 2009. — 536 с.

Навчально-методичний посібник підготовлений відповідно до сучасної адміністративно-правової доктрини, що базується на Концепції адміністративної реформи в Україні. У ньому розкривається зміст норм Загальної та Особливої частин адміністративного права України. У загальній частині поєднані нормативний матеріал і теоретичні положення, розглядається поняття адміністративного права, адміністративно-правовий статус його суб`єктів, зміст адміністративного процесу. В Особливій частині розглядається питання виконавчо-розпорядчої діяльності органів виконавчої влади в адміністративно-політичній і економічній сферах, соціально-культурного будівництва, а також забезпечення законності в державному управлінні.

Вивчення курсу адміністративного права має основоположне значення для підготовки майбутніх юристів, оскільки цей курс, по-перше, належить до циклу фундаментальних навчальних дисциплін у програмі юридичної вищої освіти; по-друге, регулює суспільні відносини, що виникають у сфері державного управління, яке здійснюється органами виконавчої влади, а у деяких випадках — й іншими державними органами місцевого самоврядування. Адміністративне право — одна з провідних галузей у правовій системі України, складне соціально-юридичне утворення, в якому відображаються матеріальні, ідеологічні, моральні та інші відносини, що існують у суспільстві.

Цей навчальний посібник підготовлений відповідно до програми курсу “Адміністративне право України” і розрахований на студентів і курсантів вищих юридичних вузів ІІІ-IV рівнів акредитації, а також аспірантів, ад'юнктів, викладачів, працівників правоохоронних вузів. Автори не ставили за мету підготувати всеосяжний посібник за всіма питаннями програми курсу. Висвітлені положення, що стосуються кожної з тем Загальної та особливої частин адміністративного права України. Навчальний посібник може бути використаний як додаткове джерело інформації для її вивчення до наявних науково-практичних коментарів КупАП України, підручників і посібників.

При підготовці видання використано адміністративне законодавство і практика його застосування станом на 01 червня 2009 року.


Колодій А. М. Права, свободи та обов'язки людини і громадянина в Україні : підруч. / А. М. Колодій, А. Ю. Олійник. — К. : Правова єдність, 2008. — 350 с.

Серед інших проблем, які вирішує народ України, однією із найгостріших є проблема здійснення прав людини та громадянина. Для того щоб у повному обсязі реалізувати права, свободи та обов'язки людини і громадянина, необхідно їх знати. Дослідження та вивчення прав, свобод, обов'язків людини і є предметом цього підручника, який затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів та працівників місцевого самоврядування і рекомендовано до друку вченою радою Київського національного університету внутрішніх справ.

Як зазначають в передмові до видання автори, загальновизнаним є те, що право і свобода — це гарантовані чинним законодавством вид і міра можливої поведінки людини та громадянина у суспільстві та державі. Більшість авторів ототожнюють право і свободу, розглядаючи їх як рівнозначні явища. Інші автори під правом розуміють можливості людини, забезпечені певним процесом регламентації порядку його здійснення, а під свободою, як правило, розуміють таку сферу поведінки людини, куди держава не повинна втручатися. Отже, свобода означає автономність людини від держави.

Права та свободи людини, їх соціальне призначення в суспільстві — одна з найбільш важливих проблем історичного, соціального та культурного розвитку людства. Вони незмінно знаходилися і сьогодні знаходяться в центрі уваги філософської, політичної, правової, етичної, релігійної та інших форм суспільної думки, що актуалізує цей підручник. У підручнику розглянута філософська та правова думка щодо ідеї прав, свобод та обов`язків людини в різні історичні епохи, охарактиризовані нормативно-правові акти, що закріплювали права людини в умовах середньовіччя, нового і новітнього часу, української ідеї про права людини. На основі конституції і законодавства України розглянуті правовий статус, конституційні права, свободи та обов`язки, міжнародний і національний механізми реалізації прав і свобод людини і громадянина, роль судових і правоохоронних органів у такому механізмі тощо.

Підручник призначений для студентів, слухачів та курсантів юридичних навчальних закладів, а також науково-педагогічного складу. Він буде корисним учням коледжів, гімназій, спеціалізованих юридичних шкіл та усім тим, хто цікавиться проблемами теорії та практики реалізації прав людини.


Кормич А. І. Історія вчень про державу і право : навч. посіб. / А. І. Кормич. — К. : Правова єдність, 2009. — 312 с.

У навчальному посібнику, який рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів, подано головні політико-правові вчення, охарактеризовано процес їх виникнення, розвитку, становлення. Розглянуто такі періоди, як стародавній світ; середні віки; Новий та Новітні часи. Окремо висвітлено розвиток політико-правових вчень України. Аналіз вчень про державу і право має допомогти студентам усвідомити процес формування та динаміку цінностей права і держави на різних історичних етапах, ознайомити з історичними коріннями політико-правових ідей.

Від початку виникнення людської цивілізації йшов пошук шляхів та механізмів захисту від загроз різного походження, впорядкування суспільного життя, створення умов для подальшого розвитку тощо. І найбільш вдалими, для досягнення відповідних цілей, винаходами людства виявилися та залишаються такі феномени, як держава і право, в рамках яких як окрема людина, так і суспільство в цілому досягли значного прогресу в своїй історії. Аналіз здобутків і прорахунків теоретичних концепцій та практики державотворення і правотворення дає можливість оцінити позитивні якості сучасних держави і права, зрозуміти корені та тенденції тих або інших явищ у сучасному державному і правовому житті, простежити взаємовплив та взаємозв'язки відповідних ідей та поглядів у часі і просторі. Ознайомлення з історією у такий спосіб допомагає вдосконалювати сучасність. Персоніфікація ж ідей надає їм більшої життєвої конкретики і робить теоретичний доробок пов'язаним із життєвим шляхом яскравих особистостей, які творили людську цивілізацію всіх часів і народів. Таким чином через дослідження вчень про державу і право ми вчимося враховувати та поважати досвід попередників і намагатися залишити нащадкам удосконалені інститути державної влади, ефективну правову систему, що будуть в найбільш оптимальній спосіб виконувати покладені на них функції та відповідати потребам людини і суспільства.

Пропонований навчальний посібник — друге, доповнене і перероблене видання, результат багаторічного досвіду викладання курсу “Історія вчень про державу і право” для студентів-юристів. Видання доповнено програмою курсу, планами семінарських занять, контрольними питаннями до курсу, переліком основних джерел та літератури до всіх тем.

Для студентів вищих навчальних закладів: юристів, політологів, істориків та всіх, хто цікавиться проблемами держави і права.


Леко Б. Юридична етика : навч. посіб. / Б. Леко. — Чернівці : Книги-ХХІ, 2008. — 280 с.

Пропонований посібник розроблений відповідно до програми «Юридична етика». Містить розділи, що стосуються ролі етики в юридичних професіях. Увага акцентована на непересічному значенні етики, моралі та моральності юристів-слідчих, суддів, нотаріусів, прокурорів і адвокатів. Даний посібник допоможе студентам познайомитися з етикою як однією з філософських наук; розібратися у системі та категоріях юридичної етики; співвіднести моральні принципи з власною поведінкою і вчинками; орієнтуватися на практичне застосування засвоєних знань у своїй діяльності та професії, відроджуючи високу справедливу і гуманну суть української Феміди.

Вже понад століття не втрачають своєї актуальності слова Б. Шоу: “Тепер, коли ми навчилися літати у повітрі, як птахи, плавати під водою, як риби, нам не вистачає лише одного: навчитися жити як люди”. Досягти цього можна, дотримуючись вимог моралі — системи норм і правил поведінки людей у соціумі, — феномена, який є предметом вивчення такої науки як етика. Етика — нормативна наука, яка не лише вчить чеснотам, але й бути доброчесними, використовуючи власний категоріальний апарат, серед якого особливе місце займає поняття справедливості. Справедливість вимагає від людини поважати права і гідність інших людей як свої власні, визнавати рівні права, обов'язки і відповідальність. У перекладі на латинську “справедливість” — це “юстиція”, що закономірно: в античній свідомості справедливість співвідноситься виключно із законом та підкоренням йому.

Навчальний посібник буде корисним для студентів, аспірантів, викладачів спеціальності «Правознавство» юридичних факультетів вищих навчальних закладів, фахівців, зайнятих у галузі юриспруденції, а також усіх, хто цікавиться моральними аспектами юридичної професії. Видання містить термінологічний словник і додаткові цікаві матеріали: Завдання для роздумів (філософські та етичні питання, наприклад, “Як ви вважаєте, що гірше: непокаране зло чи покаране добро?”, “Чи може колишній злочинець стати суддею?”); Казка — вигадка, але в ній натяк (пропонується дати юридичну оцінку “злочинам” казкових героїв, наприклад, “Хто найбільш винен з моральної та юридичної точок зору у тому, що сталося з Червоною Шапочкою?”, “Чи можна Карлсона звинуватити у кіднепінгу?”).


Музиченко П. П. Історія держави і праіва України : навч. посіб. / П. П. Музиченко. — 6-те вид., перероб. і доп. — К. : Знання, 2007. — 471 с.

Автор посібника — професор кафедри історії держави і права Одеської національної юридичної академії, кандидат юридичних наук Петро Павлович Музиченко. Спираючись на найновіші досягнення світової історичної думки, публікації вітчизняних та зарубіжних учених, значна частина яких тривалий час залишалась недоступною для громадян України, автору вдалося створити один із найповніших сучасних навчальних посібників з історії держави і права України. Посібник має системний характер: послідовно розкриваються основні етапи формування суспільного та державного ладу, права, суду і судового процесу в Україні, починаючи з часів Київської Русі до сьогодення. Видання доповнено хронологічним списком головних подій в історії держави і права України.

Навчальний посібник присвячено пізнанню зародження, суперечливого розвитку та функціонування державності та права українського народу в різноманітних аспектах їхньої взаємодії. Цей посібник — це не сукупність готових істин. Він знайомить лише з підходами до них, що склалися в сучасній історико-правовій науці. У кінці кожного розділу пропонуються роботи відомих вчених, хоча їхні погляди не завжди збігаються з розумінням тієї чи іншої проблеми автором. Але істина народжується саме в суперечці, і тому автор пропонує студентам звернутися до першоджерел, вдумливо обміркувати прочитане і сформувати для себе самостійну позицію, власне бачення картини державно-правового розвитку України.

Для студентів і аспірантів юридичних спеціальностей, викладачів історії та права вищих навчальних закладів. Посібник буде корисним також учителям загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, коледжів, усім, кого цікавить історія держави і права України.


Муніципальне право України : підруч. / В. Ф. Погорілко, М. О. Баймуратов, Ю. Ю. Бальций та ін. ; за ред. М. О. Баймуратова. — 2-е вид., доп. —К. : Правова єдність, 2009. — 714 с.

У підручнику колектив авторів знайомить студентів з історією становлення та розвитку муніципального права в Україні. Розкриваються зміст, сутність, правова природа, характерні ознаки місцевого самоврядування. Відображено проблемні аспекти муніципального права України, зокрема такі, що стосуються становлення власної компетенції місцевого самоврядування, імплементації міжнародних стандартів локальної демократії в національне законодавство, розвитку муніципального процесу тощо.

Місцеве самоврядування посідає особливе місце в структурі національного конституціоналізму, що зумовлено насамперед тим, що на його органи, які найбільш тісно пов'язані з населенням, покладена відповідальність за вирішення практично всіх проблем локального характеру — від житлового і комунального господарства до розвитку сфери послуг і транспортної інфраструктури. Закономірним наслідком стала нормативна регламентація процесу становлення якісно нового інституту конституційного права та нової галузі права — муніципального, основними джерелами якої є чинна Конституція, Закон “Про місцеве самоврядування в Україні”, Європейська Хартія про місцеве самоврядування.

Визнання і гарантування місцевого самоврядування є складовою процесу демократизації України. Місцеве самоврядування є не тільки досить складним та багатоплановим соціальним феноменом і правовим інститутом, а й реалією суспільного життя. Однак з боку держави по відношенню до компетенційних повноважень суб'єктів та органів місцевого самоврядування має місце двовалентний підхід, що знаходить свій прояв у постійній боротьбі підходів “централізація — децентралізація”.

Підручник містить контрольні запитання до розділів, список рекомендованої літератури для поглибленого вивчення курсу “Муніципальне право України”, доповнений предметним покажчиком. Видання затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів і буде корисним також для аспірантів, викладачів та усіх, кого цікавить муніципальна проблематика.


Порадник нотаріуса / уклад. Л. О. Щербина. — Х. : ПП «ІГВІНІ», 2009. — 672 с.

Термін “нотаріат” одночасно включає в себе: систему органів і посадових осіб, які мають право на виконання нотаріальних функцій відповідно до законодавства; галузь законодавства, нормами якої регулюється нотаріальна діяльність; учбовий курс, предметом якого є дослідження питань нотаріального виконавства і діяльності його учасників у нотаріальній сфері.

Нотаріус одна з найдавніших юридичних професій. Від інших юристів нотаріуса відрізняє головна мета діяльності — це закріплення існуючих прав і забезпечення доказів на випадок порушення прав. Нотаріуси працюють в беззаперечній площині, вони не вирішують суперечок між особами. В своїй діяльності нотаріуси застосовують нормативні акти подвійного характеру. По-перше, це норми матеріального права: цивільного, земельного, сімейного, житлового та іншого законодавства, які визначають сутність нотаріальних дій. По-друге, це норми процесуального характеру, які відображають порядок і правила нотаріального провадження. В цій подається нормативна база (Накази Міністерства юстиції України, Постанови Кабінету міністрів України), яка регулює діяльність нотаріусів, а також правила здійснення нотаріальних дій.

Дане видання розраховане на нотаріусів, студентів юридичних вузів і широке коло читачів, яки цікавляться сучасним станом нотаріату в Україні.


Ромовська З. В. Українське сімейне право: академічний курс : підруч. / З. В. Ромовська. — К. : Правова єдність, 2009. — 500 с.

У цій книзі доктор юридичних наук, професор Академії адвокатури України, член науково-консультативної Ради при Верховному Суді України Зорислава Василівна Ромовська з'єднала воєдино аналіз українського сімейного права (традицій, звичаїв, моралі, закону), практики його застосування, науку, національну сімейну філософію, красне письменство. Ви дізнаєтесь про історичні витоки чинного сімейного законодавства, українську національну сімейну філософію, різні наукові погляди на спірні проблеми застосування окремих норм Сімейного кодексу України; познайомитесь з наведеними прикладами судової практики та різними випадками з життя. Також автор використовує пісні, приказки, прислів'я, кращі зразки поезії і прози, в яких оспівується родина.

Сім'я — барометр суспільства, стосунки між подружжям — барометр сім'ї. Щоб вони були гармонійними і світлими, без хмаринок, неабияке значення має стан законодавства, яке регулює відносини в родині. Сімейні стосунки завжди були предметом правового регулювання: звичаї, традиції, писані закони стабілізували їх, спрямовуючи в русло, яке відповідало рівню суспільної потреби та національної свідомості. Сімейне право як система різноманітних правил поведінки торкається кожного з нас.

Видання містить 5 розділів: Сім'я, сімейні відносини, соціальні регулятори сімейних відносин; Шлюб і шлюбні правовідносини; Права і обов'язки батьків і дітей; Влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; Права та обов'язки інших членів сім'ї та родичів. Підручник призначено для студентів; може бути корисним для суддів, адвокатів, нотаріусів, посадовців органів РАЦС, усіх, кого непокоять проблеми сім'ї в Україні.


Рябець К. А. Екологічне право України : навч. посіб. / К. А. Рябець. — К. : ЦУЛ, 2009. — 438 с.

У посібнику на основі досягнень еколого-правової науки, сучасного екологічного законодавства України та практики його застосування висвітлюються основні питання навчального курсу екологічного права України з урахуванням змін і доповнень до чинного екологічного законодавства, нових підходів у регулюванні екологічних відносин, розглянуті проблеми законодавчого забезпечення охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, визначено роль і місце екологічного права серед інших галузей права.

Важливим засобом реалізації державної політики в сфері екології є створення дієвої та ефективної нормативно-правової бази, спроможної забезпечити ефективне функціонування екологічного правопорядку. Але нині роль навколишнього природного середовища в житті людей має далеко неадекватну оцінку. Відносини людини з природою стрімко і невпинно погіршуються. Вихід з даної проблеми автор вбачає в підвищенні рівня екологічної правосвідомості і вважає, що її формування має бути найголовнішим завданням еколого-правової освіти, яка є необхідним елементом культури людини.

За своєю структурою навчальний посібник складається з Загальної, Особливої та Спеціальної частин. У Загальній частині розглянуті питання предмету, методів, принципів, системи, джерел екологічного права; екологічних прав та обов'язків громадян; права власності на природні ресурси в Україні і права природокористування; економіко-правового механізму природокористування і охорони навколишнього природного середовищ; відповідальності за порушення екологічного законодавства. Спеціальна частина вміщує положення щодо права землекористування; правового регулювання використання вод, надр, рослинного і тваринного світу, природно-заповідним фондом країни і рекреаційних, курортних зон; правової охорони природного середовища у промисловості, на транспорті, атомній енергетиці, сільському господарстві. Особлива частина присвячена питанням міжнародного екологічного права.

Для студентів, аспірантів, наукових працівників, викладачів, екологів та практичних працівників, усіх хто цікавиться питаннями екологічного права.


Семерак О. С. Основи правознавства : навч. посіб. / О. С. Семерак, І. О. Семерак. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К. : Знання, 2008. — 480 с. — (Вища освіта ХХІ століття).

У навчальному посібнику розкриваються основи теорії держави і права та основних галузей чинного законодавства України: конституційного, цивільного,  підприємницького, житлового, земельного, сімейного, трудового, господарського, права соціального захисту, а також правовий статус, формування, повноваження судових, правоохоронних органів, органів юстиції та правозахисних інституцій.

Автори видання — кандидат юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального права Ужгородського національного університету, заслужений юрист України Семерак О. С. І заступник голови Ужгородського міськрайонного суду Семерак І. О.

За змістом і структурою навчальний посібник відповідає програмі навчальної дисципліни «Правознавство» для загальноосвітніх шкіл, програмі зовнішнього незалежного оцінювання з основ правознавства Українського центру оцінювання якості освіти для вступних випробувань до вищих юридичних навчальних закладів. Джерельною базою видання послужила Конституція України, більше ста нормативно-правових актів та підручників і посібників станом на 1 травня 2008 року. Структурно навчальний посібник складається з 13 розділів, які відображають три головні блоки: основи теорії держави і права; конституційне право; окремі галузеві права.

Для абітурієнтів, учнів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв і гімназій, студентів вищих навчальних закладів, для всіх, хто цікавиться основами права.


Семерак О. С. Судові, правоохоронні та правозахисні органи України : навч. посіб. / О. С. Семерак. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К. : Знання, 2008. — 392 с. — (Вища освіта ХХІ століття).

Навчальний посібник підготовлений згідно з навчальною програмою «Судові, правоохоронні та правозахисні органи України». Містить 9 розділів: Судові і правоохоронні органи в системі державних органів України; Конституційні засади здійснення правосуддя, Вища рада юстиції; Місцеві, апеляційні, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України; Статус суддів (професійні судді, народні засідателі та присяжні, кваліфікаційні комісії суддів, кваліфікаційна атестація суддів, державний захист працівників суду і правоохоронних органів); Судівське самоврядування, Державна судова адміністрація; Конституційний Суд України, органи юстиції; Правоохоронні органи України (прокуратура, Міністерство внутрішніх справ); Правозахисні інституції (адвокатура, нотаріат); Нормативно-правові акти судоустрою. Останній розділ містить наступні матеріали: заборони, передбачені у Законі України “Про судоустрій України”; виключення, передбачені у Законі України “Про судоустрій України”; Кодекс професійної етики судді; Положення про Раду суддів України; Закон України “Про судоустрій України”; Закон України “Про статус суддів”; Указ Президента України “Про Концепцію вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів”; Концепція  вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів.

Призначений для студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів. Може бути використаний також вчителями та учнями загальноосвітніх шкіл, які вивчають основи держави і права, абітурієнтами, що готуються до вступних іспитів на юридичний факультет, а також працівниками судових і правоохоронних органів.


Теліпко В. Е. Трудове право України : навч. посіб. / В. Е. Теліпко, О. Г. Дутова ; за заг. ред. Теліпко В. Е. — К. : ЦУЛ, 2009. — 456 с.

У навчальному посібнику на основі чинного трудового законодавства та практики його застосування розкриваються основні інститути сучасного трудового права України. Розглядаються найважливіші наукознавчі проблеми теорії трудового права. Детально вивчено предмет, метод, функції, принципи і система трудового права, місце трудового права в системі права України. Грунтовно висвітлено поняття і структуру трудових правовідносин і правосуб`єктність їх учасників. Значну увагу приділено трудовому договору та колективним договорам і угодам. Окрема увага приділяється питанням встановлення і налагодження соціального партнерства в Україні.

Сьогодні трудове право визнається однією з головних галузей права в системі права кожної розвинутої країни. Адже саме в сфері застосування праці, де створюються матеріальні й духовні блага, знаходиться площина переплетіння життєво важливих інтересів різних соціальних груп, інтересів державних, суспільних і особистих, приватних. Теорія трудового, або як його раніше називали, промислового або робітничого права, виходить з простої очевидної істини  - людина, маючи право на життя та гідний рівень свого існування, має також право і на працю. Праця є сутністю людини і являє собою право по відношенню до інших і обов'язок по відношенню до самого себе. Якщо праця становить для людини і право, і обов'язок, то вона має бути вільною, оскільки свобода і право є поняття однорідні і навіть тотожні. Держава ж, втручаючись у сферу людської праці, має встановити і гарантувати справедливість у відносинах, що виникають у сфері праці; забезпечити кожному громадянину вільне використання права на працю і вільне розпорядження її результатами. Відомий європейський філософ казав, що свобода особиста, свобода праці і свобода власності являють собою в дійсності три різні форми одного й того ж права. Адже будь-яке обмеження власності вже створює перешкоду праці, посягання на свободу, і навпаки, усяке посягання на свободу чи працю торкається меж власності в її сутності і розвитку.

Пропонований посібник розраховано на студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних закладів та усіх, хто цікавиться проблемами правового регулювання сфери праці в Україні.


Фінансове право України : навч. посіб. / за заг ред. Л. К. Воронової. — К. : Правова єдність, 2009. — 395 с.

Розкрито зміст основних фінансово-правових понять і категорій. Відповідно до чинного законодавства висвітлено найактуальніші питання правового регулювання фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування, зокрема, бюджетного й податкового права, державного страхування, грошового обігу, банківської та валютної діяльності, ціноутворення. Матеріал навчального посібника викладено відповідно до вимог Європейської кредитно-трансферної та акумулюючої системи (ЕСТS) і за вимогами кредитно-модульної системи.

Видання містить виклад суто фінансово-правових понять та категорій, певні методичні настанови та необхідну довідкову інформацію. Вступний розділ містить нормативні акти, на підставі яких запроваджуються стандарти Болонського процесу в Україні, глосарій, що тлумачить використовувані при цьому терміни. Окрім того, подано програму навчальної дисципліни “Фінансове право України”, а також пропонується розрахунок кількості годин для проведення лекцій, практичних (семінарських) занять, самостійної роботи студентів. В основному розділі розкрито зміст правових норм, якими регулюються фінансові відносини в Україні, охарактеризовано їх взаємозв'язок зі змінами у фінансовій системі держави в нинішніх умовах. Підсумковий розділ містить перелік питань, з'ясування яких необхідне для остаточного контролю знань з курсу фінансового права; критерії оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни, розподіл балів, які може отримати студент.

Для викладачів і студентів юридичних та економічних вищих навчальних закладів, працівників фінансових органів, практичних працівників підприємств і організацій.


Цивільне право України : навч. посіб. / за ред. Р. О. Стефанчука. — К. : Правова єдність, 2009. — 536 с.

Видання підготовлено колективом кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління та права і рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для вищих навчальних закладів. До авторського колективу увійшли: кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри Ю. В. Білоусов; кандидат юридичних наук, доцент кафедри В. А. Ватрас; кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри С. Д. Гринько; заступник декана юридичного факультету, старший викладач кафедри В. І. Нагнибіда; кандидат юридичних наук, доцент кафедри С. В. Нижний; кандидат юридичних наук, доцент М. О. Стефанчук; доктор юридичних наук, професор, проректор з наукової роботи, професор кафедри Р. О. Стефанчук; кандидат юридичних наук, доцент Н. І. Чудик-Білоусова.

У ньому системно викладено загальні положення цивільного права, вчення про особисті немайнові права, речові права, права на об'єкти інтелектуальної власності, зобов'язального права, спадкового права та порівняльного (компаративістського) цивільного правознавства.

Посібник складається із Загальної частини (цивільно-правові відносини, здійснення та захист цивільних прав), Особливої (особисті немайнових прав фізичних осіб, право власності та інші речові права, право інтелектуальної власності, загальні положення зобов'язального права, зобов'язання щодо виконання робіт і надання послуг, щодо придбання та використання прав інтелектуальної власності, спільної діяльності, недоговірні зобов'язання, спадкове право) і Спеціальної (основи цивільного та торгового права зарубіжних країн).

Для студентів, аспірантів та викладачів юридичних вищих навчальних закладів.
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.