Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи Черепанова Р. А. Пам’ять незгасна – вона у наших серцях (Кривоозерська ЦБС): обласна молодіжна акція “Ми пам'ятаємо!”

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

Пам’ять незгасна – вона у наших серцях

Події Великої Вітчизняної війни не перестають вражати силою народного руху, величчю подвигу мільйонів, що піднялися на захист Батьківщини, своїх осель і родин. Про це створено тисячі книг, кінофільмів, картин, симфоній, пісень. Однак тема героїзму в роки війни нескінченна, бо має вічне джерело, витоки якого – у народній пам’яті, що закарбувала імена тих, хто поліг в ім’я Перемоги. Ця пам’ять незгасна – вона у наших серцях.

Готуючись до відзначення ювілею Перемоги, бібліотеки Кривоозерської ЦБС всіма засобами і формами популяризації книги, використовуючи набутий досвід, активно розкривають всі аспекти всенародного подвигу в роки Великої Вітчизняної війни, всесвітньо-історичне значення перемоги над фашизмом. Виходячи з історичних традицій українського народу зберігати пам’ять про захисників Вітчизни, в рамках обласної молодіжної акції «Ми пам’ятаємо» бібліотекарі та читачі прийняли активну участь в обласних конкурсах пошукових робіт «Алея героїв», авторських робіт «Лист на фронт» і «Лист із фронту» в рамках творчого проекту «Шляхами війни», вітальних плакатів і листівок, оформленні фотоальбому «Автограф на пам’ять».

Саме активізування прагнення щодо самостійної пошукової роботи юнацтва стало метою проведення районного туру обласного конкурсу «Алея героїв». Конкурсанти повинні були самостійно зібрати матеріал, поспілкуватися з ветеранами або їх родичами, ознайомитися з матеріалами, які вже друкувалися в пресі або в книгах «А пам’ять священна…», змістовно і послідовно розкрити тему, оригінально оформити роботи та додати фотоматеріали. Цікавою була пошукова робота Чорновол Тетяни (Секретарська сбф). Вона розповіла про перебування у концентраційному таборі Бухенвальд Миколи Федоровича Довгосенка. Як пише конкурсантка: «Фільмів про Велику Вітчизняну Війну знято немало, та я чомусь не пам’ятаю сюжетів про концентраційні табори. Можливо вони і є, та їх дуже мало, тому що неможливо передати існування людей в жахливих нацистських «фабриках смерті».

Найкращі конкурсні пошукові роботи були передані в обласну бібліотеку для юнацтва. Серед них роботи Малакан Карини (Бурилівська сбф), Луценко Юлії (Ониськівська сбф), Челенюк Галини (Курячелозівська сбф), учнів  Кривоозерської ЗОШ №2 І-ІІІ ст. (Кривоозерська сбф №1), Стратієнко С. фотоальбом «Автограф на пам’ять» (Маломечетнянська сбф).

Під час старту обласної акції «Ми пам’ятаємо» 25 березня в районній бібліотеці для дорослих був проведений Інтернет-міст наших читачів юнацького віку з студентами Миколаївського будівельного коледжу Київського національного університету будівництва і архітектури. Юнацтво Кривого Озера, представники ПАЛу, Кривоозерської ЗОШ №2 І-ІІІ ст., Кривоозерської ЗОШ №1 І-ІІ ст. за допомогою скайпу, через Інтернет прийняли участь в презентації обласної молодіжної акції «Ми пам’ятаємо!», яка була організована обласною юнацькою бібліотекою і присвячена 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Вперше учасники акції, знаходячись в різних куточках Миколаївщини, могли бачити і чути один одного, спілкуватися, висловлювати своє бачення і ставлення до подій Великої Вітчизняної війни.

16 квітня о 15 годині в усіх сільських бібліотеках району пройшла районна  молодіжна акція «Ми пам’ятаємо!». Так, в Бурилівській сільській бібліотеці   відбулася зустріч з Тетяною Дем’янівною Король, яка була вивезена на примусові роботи до Німеччини. Вона поділилася своїми болючими спогадами із присутніми односельчанами, старшокласниками місцевої школи. У своїй розповіді Тетяна Дем’янівна пригадала ті страшні дні війни: «Дуже важко було пережити ті жахливі події, коли на твоїх очах німці жорстоко розстріляли двох рідних братів, а мене ще дитиною забрали до Німеччини на примусові роботи, де я працювала на військовому заводі. Це було дуже важко. Над нами знущалися, насміхалися фашисти. Самі їли, пили, а нам кидали об’їдки, як тим собакам. Дуже важко працювали, спали зовсім мало. А 9 травня 1945 року радянські війська нас звільнили і я повернулася додому в село Бурилове. Дуже часто згадую той гіркий період життя — війну».

Тетяну Дем’янівну Король привітав з 65-річчям Перемоги депутат районної ради В.М. Чабан. Він вручив їй квіти та матеріальну допомогу. Вірші про війну читали учні М. Сінчук, К. Зазулінська, А. Гордова, К. Малакан, І. Бойко, Р. Гнилозуб. Потім діти поклали квіти до підніжжя меморіалу Слави та хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у боях своїх односельців.

У Ленінській сільській  бібліотеці відбулася зустріч учнів Ленінської ЗОШ І-ІІ ступенів з учасником Великої Вітчизняної війни В.Й. Сорокою, солдатською вдовою, колишнім остарбайтером (у роки війни молодою була відправлена у Німеччину), нинішнім головою ветеранської ради М.К. Крацик. Ведучі — завідуюча клубом Л.П. Сорока та бібліотекар Л.М. Сивак — уміло і змістовно провели зустріч. Запрошені свідки і учасники Великої Вітчизняної війни ділилися своїми спогадами. Всі присутні поклали квіти до підніжжя обеліску і хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у боях. Наприкінці зустрічі всі пригощалися духмяним чаєм з печивом та слухали пісні воєнних літ.

В Берізківській сільській бібліотеці відбулася зустріч з ветераном Великої Вітчизняної війни Кривеньким Петром Макаровичем, який поділився своїми спогадами з учнями Берізківської ЗОШ. На заході були присутні директор цієї школи Бермас О.М. та організатор позакласної роботи Ворона В.Ф.

Все далі в історію відходять жорстокі битви Великої Вітчизняної війни, в яких наш народ проявив справді героїчну мужність, відстояв честь і незалежність Батьківщини. Уже давно на місці руїн і попелищ виросли світлі квартали міст, нові заводи і фабрики, здається ніщо не нагадує про війну. Але ніколи не будуть забуті імена тих, хто в тяжкий для нашої країни час здійснив неповторні подвиги, хто не пощадив самого життя заради щастя нинішніх поколінь. Подумайте тільки, яке величезне щастя випало наступним покоління – шістдесят п’ять років мирного життя. 65 років над нами тихе, мирне небо. Ми радіємо, що можна спокійно навчатися, мріяти, жити. Але потрібно завжди пам’ятати, якою дорогою ціною завойоване наше щастя.

Р.А. Черепанова, директор Кривоозерської ЦБС
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.