Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Події та новини Фотофакти День Європи в Кривому Озері

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Події та новини - Фотофакти

18 березня делегація співробітників Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва на чолі з директором Наталією Івановою відвідала Криве Озеро, де відбувався заключний етап суспільної акції “Громадянин”, яку ініціювали члени районного клубу “Юний правознавець” (Президент Клубу — Ольга Галабан, керівник — Олег Коваль).

Організаторами заходу під назвою “День Європи в Кривому Озері” стали: відділ освіти Кривоозерської райдержадміністрації, районний будинок дитячої творчості, Кривоозерська центральна районна бібліотека, а активними учасниками — члени євроклубу “Криве Озеро — Україна — Європа”, школярі і читачі бібліотеки, представники громадських організацій і органів місцевої влади. Мета заходу — поглибити знання молоді про багатоманітність перспектив взаємодії між Україною і Євросоюзом, сприяти формуванню навички публічного виступу.
Захід проходив в Кривоозерській центральній бібліотеці (директор — Раїса Андріївна Черепанова), яка є базою реалізації культурно-освітньої програми “Європейська світлиця”, ініційованої наприкінці минулого року Обласною бібліотекою для юнацтва і миколаївським обласним осередком Всеукраїнської організації “Батьківщина”. Для забезпечення якісної реалізації програми, залучення до неї сільської молоді Кривоозерській бібліотеці передано зібрані в ході молодіжної акції книги і 1 комп'ютер для створення комп'ютеризованого робочого місця для читачів з доступом до мережі Інтернет для отримання інформації саме з питань діяльності Євросоюзу та європейської інтеграції України.

День Європи в Кривому Озері — це перший захід в рамках реалізації Програми. В читальному залі бібліотеки було оформлено книжкову виставку “Знайомтесь: Європейський Союз”, карту Європейського Союзу, розміщено прапори України і ЄС, лунали їх гімни.

До речі, кількість золотих зірок на блакитному тлі (12) не має нічого спільного з кількістю «країн-членів» організації. У різних традиціях 12 є символічним числом. Це символ абсолютної досконалості, гармонії й довершеності, на зразок 12 місяців, 12 знаків Зодіаку, 12 апостолів. Коло є символом єдності. Так народився європейський прапор, який представляє ідеал об’єднання народів Європи, і залишається незмінним. У 1983 році прапор затвердив Європейський парламент і з початку 1986 року його використовують усі європейські інституції.

Гімном Європейського Союзу є фінальний момент IX симфонії німецького композитора, диригента та піаніста — Людвіга Ван Бетховена “Ода радості”, яку він написав у 1823 році. У широкому значенні — це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи.  У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику слова “Оди радості”, написаної у 1785 році Фридріхом Шиллером (німецьким поетом, філософом, істориком). У 1972 році Рада Європи ухвалила бетховенську тему “Оди радості” як свій Гімн. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування — із соло для фортепіано, для духовних інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики він виражає ідеали свободи, миру і солідарності, на яких тримається Європа.

У 1985 році його було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС як офіційний Гімн Європейського Союзу. Гімн ЄС – це утвердження спільних цінностей та їх єднання в усьому розмаїтті національних відмінностей. Девіз Європейського Союзу «Єдність у багатоманітності».

Під час заходу були використані активні форми роботи: конкурси й ділові ігри. Всі присутні — учні кривоозерських загальноосвітніх шкіл № 1 і № 2, Професійного аграрного ліцею — були задіяні у грі. Переможцем першого завдання — на швидкість скласти з пазлів карту Євросоюзу — стала збірна команда дівчат. Учасниками другого завдання стали 2 команди: від зош №2 і збірна від зош №1 і аграрного ліцею. Мета — визначити переваги для України від вступу до ЄС і позитивні моменти для ЄС від євроінтеграції України. Краще з завданням впоралася команда зош №2, але, як більш підготовлена за суперників, поступилася призами — пазлами з картою Євросоюзу — командам зош №1 і аграрному ліцею.

Третє завдання було найскладнішим. Майже кожний присутній отримав емблему акції, де було зазначено, кого, від якої країни і на якому засіданні він представляє: Європарламенту, Ради Європи чи Єврокомісії. Допомагали учасникам вчитель громадянської освіти Антоніна Іванівна Коваль, керівник клубу “Юний правознавець” Олег Олегович Коваль, співголова євроклубу “Криве Озеро — Україна — Європа” Ірина Олександрівна Бойко. Тема засідань — розгляд заяви про вступ України до Європейського Союзу. На уявному засіданні Ради ЄС було надано слово міністру закордонних справ України і самій Україні (дівчинці у національному вбранні), які мали переконати країни-члени у своїй спроможності дотримуватися європейських стандартів і інтегруватися до ЄС. Після обговорення було доручено Єврокомісії підготувати висновки. Кожний з учасників засідання представляв окрему країну —  Німеччину, Францію, Іспанію, Австрію та інші — і висловив свою обґрунтовану думку щодо заяви України, після чого були прийняті рішення Єврокомісії і Ради Європи.

“Члени Європарламенту” відступили від правил і дозволили виступити на своєму засіданні представникам громадських організацій, державних закладів і структур  південного регіону України — Миколаєва і Кривого Озера. Г. П. Островська, представник Червоного Хреста, нагадала 7 базових принципів волонтерства: добровільність, незалежність, єдність, універсальність, неординарність, зацікавленість, командний дух. Взагалі, волонтер — це людина майбутнього, громадянин світу, це шанс людства на виживання. На базі Кривоозерського професійного аграрного ліцею організовано курс лекцій з  основ гуманітарного права. Галина Петрівна поділилася досвідом волонтерської діяльності, розповіла про участь у регіональних і всеукраїнських заходах. Вона закликала молодь приєднатися до волонтерського руху: “Коли один допомагаєш — це добре, а ще краще — коли всі разом”. М. С. Гавловська, начальник відділу сім'ї та молоді, розповіла про роботу Європейського молодіжного Форуму. Р. А. Черепанова подякувала молоді і партнерам за їх активну участь в реалізації Програми “Європейська Світлиця”.

Про обласну бібліотеку для юнацтва, її програми, клуби, можливості і послуги, які за допомогою сайту ОБЮ стають доступними і для молоді всієї області, як, наприклад, віртуальні Школа лідерів і Молодіжне інформаційно-консультаційне бюро, розповіла Н. В. Іванова. В подальшому в рамках Програми “Європейська світлиця” планується проведення Сезонів окремих країн Євросоюзу (2010 рік — Італія і Франція) за підтримки Представництва Єврокомісії в Україні у форматі культурних інформаційно-просвітницьких заходів, тренінгів, “круглих столів”. Цікавими будуть Інтернет-мости між молоддю Кривоозерщини і Миколаєва, перший з яких планується провести 25 березня під час презентації обласної молодіжної акції “Ми пам'ятаємо!” до 65-ї річниці Перемоги. В перспективі — створення в Кривоозерській центральній районній бібліотеці Центру сприяння соціальній адаптації молоді.

Сподіваємось, що політика партнерства між Україною і Європейським Союзом буде такою ж взаємовигідною і успішною, як і між обласною бібліотекою для юнацтва і Кривоозерською бібліотекою.

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Комментарий:
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.