Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців З досвіду роботи Іщенко Н.В. Та незабутня весна... : бібліографічний огляд літератури на радіо до дня визволення міста Баштанка

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - З досвіду роботи

Та незабутня весна…

Йшов березень 1944 року. Радянська Армія вела жорстокі бої, визволяючи населені пункти Миколаївської області. Після звільнення 8 березня Нового Бугу кінно-механізована група І. А. Плієва  повернула на південь, на Баштанку. Так почалася наступальна фронтова операція – Березнегувато-Снігурівська, одна з найуспішніших операцій радянських військ на Правобережній Україні в роки війни. Про ці події ви дізнаєтесь із книги “Миколаївшина в новітній історії: 70-річчю утворення Миколаївської області присвячується” (Миколаївшина в новітній історії : 70-річчю утворення Миколаївської області присвячується. — Миколаїв : Вид-во ПП Шамрай, 2007. — 280 с.) Про роль Березнегувато-Снігурівської операції у звільненні Миколаївщини від фашистських загарбників, ви також дізнаєтесь, познайомившись із книгою “Миколаївщина в роки Великої Вітчизняної війни: 1941-1945” (Миколаївщина в роки Великої Вітчизняної війни : 1941-1945. — Миколаїв, 2004. — 501 с.)

Початок березня на півдні України – це період неймовірного бездоріжжя. Пересування військ від одного населеного пункту до іншого було просто неможливим. Бездоріжжя заважало вести наступ суцільним фронтом. Угрупування ворогів час від часу шукали вихід і кидалися у безнадійні атаки. Про події у районі Ново-Полтавки, Ново-Горожено, Привільне, Ново-Сергіївки, Тарасівки згадується у книзі спогадів Маршала Радянського Союзу В.І. Чуйкова «В боях за Украину» (Чуйков В. І. В боях за Украину / В. І. Чуйков. — К. : Політвидав України, 1972. – 189 с.).

Матеріали про Баштанщину в роки Великої Вітчизняної війни ви знайдете у книзі “Історія міст і сіл Української РСР: Миколаївська область” (Історія міст і сіл Української РСР : Миколаївська область. — К., 1971. — С. 165). Автори, використовуючи багатий документальний матеріал, подають відомості про кількість баштанців, які воювали на фронтах війни, про організацію загону народного ополчення і бої за визволення Баштанки.

Про бойовий шлях дивізій, які звільняли Миколаївщину,в т.ч. Баштанщину, у березні 1944 року, вас познайомить книга авторів Котко та Мущинського «Они сражались на Николаевщине» (Котко В. Ф. Они сражались на Николаевщине / В. Ф. Котко, П. Д. Мущинский. — Миколаїв : РІП “Ріоніка”, 1995. — 107 с.). Цей збірник – ще одне нагадування про війну, дань мужності і стійкості всім живим і загиблим.

У документальній повісті Елли Давиденко «Баштанка. Три роки війни» (Давиденко Е. Баштанка. Три роки війни / Е. Давиденко. — К., 1998. — 176 с.) розповідається про дії на окупованій території Баштанського району повстанського загону під керівництвом І. Я. Калініченка. Головна ідея повісті – повернення пам’яті, шана до минулого, до важкої і героїчної долі батьків, відродження з минулого імен тих, хто у найтяжчий час випробувань не зрадив собі, людям, своїй землі.

Про збройну боротьбу патріотів сіл Баштанка, Новогеоргіївка, Плющівка, Новоіванівка, Отрадне, Зелений Клин Ви дізнаєтесь із книги Є.Г. Горбурова, Ю.В. Котляра, М.М. Шитюка  «Повстансько-партизанський рух на Півдні України в 1917-1944 рр.» (Горбуров Є. Г. Повстансько-партизанський рух на Півдні України в 1917-1944 рр. / Є.Г. Горбуров, Ю.В. Котляр, М.М. Шитюк. —  Херсон : ОЛДІ-плюс, 2003. – 340 с.).

Книга Д.І. Заковоротного «Ах, война, что ж ты, подлая, сделала!» (Заковоротный Д. І. Ах, война, что ж ты, подлая, сделала! / Д. І. Заковоротный — Николаев : ЧП Гудым, 2005. — 184 с.) — це скромна розповідь про героїчні подвиги жінок Прибужжя в роки Великої Вітчизняної війни. Розділ книги «Непокоренные» присвячений славним жінкам-підпільницям, в тому числі і Баштанщини.

За мужність і героїзм, проявленні в боях за звільнення населених пунктів Баштанського району, звання Героя Радянського Союзу було присвоєно Г.П. Романюку (за звільнення Баштанки), М.І. Сотниченку (за бій під Шевченково та Зеленим Яром) і посмертно В.О. Сивкову та П.К. Крестьянінову (за визволення Явкино). Про подвиг дев'ятнадцятирічних Вадима Сивкова та Петра Крестьянінова розповідає стаття М. Божаткіна «Последний бой» (Божаткін М. Последний бой // Радянське Прибужжя. — 1994. — 26 березня).

Романи «Білі хмари», «Степ», «Була осінь», повість «Пауль, Петер, Йоганн…» написані нашим земляком, лауреатом Шевченківської премії О.О. Сизоненком і мають точну географічну прописку – Миколаївщина, південний український степ. І хоча в цих творах Ви не знайдете повного злиття розповіді письменника з документальним відтворенням воєнних дій, перед нами постають краєвиди рідного краю, епізоди «з натури», як писав письменник, «з людей мого села, яких я знав, і любив, і пам’ятаю все моє життя». З цією літературою Ви можете познайомитись у центральній районній бібліотеці щодня, крім понеділка, з 10.00 до 18.00 години.

Іщенко Н.В., провідний бібліограф Баштанської районної бібліотеки
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.